- Joanna
- 2019-08-04
To trzy najczęściej wybierane rodzaje herbaty. Przed sięgnięciem po którąś z nich warto zapoznać się z jej cechami charakterystycznymi, związanymi m.in. z wpływem na zdrowie, by dobrać gatunek idealnie dostosowany do swoich potrzeb.
Nazywana jest często „zwykłą”, a jej właściwości bywają całkowicie pomijane. Warto odczarować ten rodzaj naparu; herbata czarna cieszy się nie tylko niezwykle bogatym smakiem i aromatem, ale także licznymi właściwościami pozytywnie wpływającymi na zdrowie. To między innymi obniżenie poziomu cholesterolu, opóźnienie procesu starzenia się organizmu, a nawet oczyszczenie go z toksyn. Jednak tym, co wyróżnia ją najbardziej w zestawieniu ze swoimi „kuzynkami”, jest działanie pobudzające – polecana jest jako zamiennik kawy ze względu na zawartość teiny, będącej herbacianym odpowiednikiem kofeiny. Doskonale redukuje więc uczucie zmęczenia i zwiększa poziom skupienia.
Z całą pewnością wyróżnia ją niepowtarzalny smak i aromat, kojarzący się przede wszystkim ze świeżą roślinnością; trawą, kwiatami, a nawet warzywną nutą. Odznacza się także niezwykłą, żółtawą barwą. Nie są to jednak jedyne wyjątkowe cechy zielonej herbaty – interesujące są również aspekty zdrowotne. Najbardziej niepowtarzalna wśród innych herbat jest jej wysoka zawartość fluoru, dzięki któremu chroni zęby przed próchnicą. Dodatkowo ogranicza rozwój bakterii, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej.
Wyróżnia się już na etapie produkcji – jednym z jej etapów jest fermentacja, która zwiększa skuteczność działania prozdrowotnego. Co więcej, odznacza się także wyjątkową trwałością; większość gatunków traci swój smak i aromat po upływie roku, natomiast herbata czerwona utrzymuje je nawet przez 50 lat! Susz jest tak intensywny, że można zalać go nawet trzykrotnie, przy czym nie straci swoich właściwości. Jedną z najbardziej popularnych jest herbata pu erh – ma wszystkie właściwości najcenniejsze dla organizmu, przede wszystkim związane z redukcją wagi. Skutecznie pobudza pracę jelit, a więc procesy trawienne, oraz ogranicza ilość tłuszczu wchłanianego z posiłków.
Wszystkie trzy typy herbaty zostały przystępnie zaprezentowane na stronie big-active.pl – to doskonałe źródło wiedzy o tym drogocennym napoju.
Dodaj komentarz