Batony proteinowe – dlaczego uznawane są za zdrowe i czy sprawdzą się w diecie?


Batony proteinowe – dlaczego uznawane są za zdrowe i czy sprawdzą się w diecie?

Na półkach z produktami dla sportowców i w sklepach ze zdrową żywnością coraz częściej możemy znaleźć batony proteinowe. Czy po tę przekąskę może sięgać każdy?

Skład batonów proteinowych jest tak skomponowany, by przekąska dostarczała dużej dawki energii. Szybko możemy zaspokoić swój głód, a przy tym zyskać siły do działania. Sięgają po nie najczęściej sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Jednocześnie z tą przekąską wiąże się wiele wątpliwości, zwłaszcza związanych z obecnością węglowodanów, które mogą przyczyniać się do otyłości. Mimo to batony proteinowe są smaczne, mają wartościowy skład i są w podobnych cenach jak batony o wysokiej zawartości cukrów, wydają się więc przekąską idealną, ale czy tak jest naprawdę? Sprawdźmy!

Dla kogo batony proteinowe są dobrą propozycją?

Ze względu na to, że zawierają dużo białka, batony proteinowe są atrakcyjne przede wszystkim dla sportowców pracujących nad mięśniami. Sprawdzą się nie tylko dla fanów kulturystyki, ale też osób zajmujących się fitnessem, sportami szybkościowymi i wytrzymałościowymi. Jedną z największych zalet batonów proteinowych jest to, że nie tylko dostarczają dużej dawki składników odżywczych, ale także przyspieszają regenerację organizmu po wysiłku.

Jednak batony proteinowe to propozycja nie tylko dla sportowców. Stanowią też dobrą propozycję dla osób, które zamierzają się odchudzać. Jeśli wybierzemy dobrej jakości baton, może z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy posiłek.

Na batony proteinowe spójrzmy, jeśli chcemy utrzymać obecną sylwetkę, staramy się, by dieta była zbilansowana i zawierała dużo witamin. W przekąsce znajdziemy nie tylko białko, ale też dużo witamin i soli mineralnych. Część z nich dodatkowo ma inlulinę (naturalny prebiotyk), czy błonnik. Zatem korzyści zdrowotnych może być całkiem sporo. Ponadto dbając o zdrowe odżywianie, weźmy też pod uwagę batonik musli. To również zdrowsza przekąska niż słodycze, czy zwykłe batony. Tę pełnoziarnistą przekąskę zmieścimy do każdej torby.

Nie wszystkie batony proteinowe są zdrowe!

Ponieważ rośnie zapotrzebowanie na zdrowe przekąski, rośnie liczba produktów, które mamy do wyboru. Batony proteinowe mogą być w różnych smakach, ale nie wszystkie są takie same pod względem jakościowym i każdorazowo powinniśmy przeanalizować skład. Przede wszystkim lista składników powinna być względnie krótka. Jeśli jest długa, od razu zachowajmy czujność. W składzie powinny się znaleźć: białko serwatkowe, suszone owoce, kakao, orzechy, inulina, ewentualnie naturalne słodziki jak ksylitol.

To, czego być nie może to w pierwszej kolejności olej palmowy, który niestety jest w niemal każdym niskiej jakości batonie. Nie może też być barwników syntetycznych ani ulepszaczy smaku. Jeżeli to zweryfikujemy, mamy pewność, że wybieramy produkt, jaki rzeczywiście niesie za sobą takie korzyści zdrowotne, jakie powinien. Batony o dobrym składzie mogą z powodzenie zastąpić inne niezdrowe przekąski, po które sięgamy w pośpiechu.


Joanna

Dodaj komentarz

Sprawdź również

Witamina E a nowotwory
  • Joanna
  • 2021-04-04
Witamina E a nowotwory